Projecte

La llavor.

Benvinguts els teus ulls al joc de taula inspirat en el referèndum de l’1 d’octubre. Els fets històrics succeïts durant aquell i els anterior dies, sumat a la manera com s’han silenciat, deformat i menystingut, ha estat la llavor per engegar una idea: recollir-ho tot en un joc de taula. Però no t’equivoquis, lectura impacient, això no és cap joc sobre política. És un joc per la democràcia i aquesta diferència, per petita que sembli, és quelcom que també pot entendre’s mentre anem jugant.

Registres, detencions, mobilitzacions massives, urnes clandestines, webs prohibides, paraules censurades, alcaldes decidits, bombers valents, pagesos units, reaccions internacionals… Tot plegat un remolí de situacions surrealistes i extraordinàries al voltant de l’acte de sobirania més democràtic i directe que tenim: el referèndum. Aquest és exactament el remolí històric que quedarà immortalitzat mitjançant fitxes i peons. Però recorda: el joc no pot explicar la realitat amb exactitud, doncs no deixa de ser un joc, per això qualsevol desviació queda protegida sota la paraula inspiració.

Les raons.

Si poguéssim guardar un bocinet de la tensió, l’alegria i la indignació viscudes durant aquells dies en una capsa i la poguéssim obrir per reviure-ho durant una sobretaula qualsevol, d’aquí, de fóra o del món, el resultat seria molt més que un joc de taula. Aquesta és la intenció: crear una metàfora idònia per explicar i recordar (i també per criticar) de la forma més amena, col·lectiva i despersonalitzada possible. Vet aquí la primera raó.

Hagués estat més fàcil fer aquest joc passats 10, 20 o 30 anys, amb les ferides més tancades, però la memòria es desdibuixa cada dia i les ferides cal sanar-les abans de cicatritzar, quan encara estan obertes. Difícil? Per descomptat. A vegades això només vol dir una cosa: que és el moment de fer-ho. Els beneficis del projecte no poden sinó col·laborar amb les persones que més estan patint aquesta repressió. Vet aquí una segona raó.

Tot i la polèmica de rabiosa actualitat impregnada dins la temàtica cal subratllar una evidència: això és un joc de taula i està fet per jugar. No pretén ser cap producte de simple marxandatge, busca fer-se un forat dins el catàleg de jocs de taula per oferir una mecànica atractiva i original en un joc mai vist fins ara: la lluita pacífica d’un poble per organitzar un referèndum amb un estat en contra. Tercera raó.

Les il·lustracions.

El dibuixant fa que el joc sigui un joc, amb la màgia de les seves mans i buscant la col·laboració d’un grup d’il·lustradors i il·lustradores per crear una baralla única, diversa i col·lectiva: les cartes sobiranistes. Cadascuna de les cartes estaran firmades pel seu autor i molts dibuixos estaran inspirats en imatges de fotògrafs i fotoperiodistes presents durant aquells dies.

La fabricació.

Si la inspiració, les fotografies i els il·lustradors son de quilòmetre zero, la fabricació no podia ser d’una altra manera. Descartar la fabricació xinesa per crear feina justa a casa nostra promou i defensa una bona llista de valors. Decisions coherents que enriqueixen qualsevol projecte. A més d’això, una part de la feina està previst que quedi a càrrec de persones amb capacitats especials i de risc d’exclusió social. Tot es farà el millor possible.

Les referències.

Busca el que vulguis, en tot el joc no hi trobaràs la paraula independència, ni secessionisme, ni unionisme, ni cap nom de cap partit o persona o grup o associació o institució o país o regió… Però sí que hi sortiran les grans mobilitzacions, els actes i les repressions a la ciutadania que tots coneixem. Això vol dir que algú pot jugar totalment aliè al que va succeir només pel senzill plaer de passar una bona estona, però aquell qui valori el joc més enllà del seu contingut tindrà entre les mans un bocí de dignitat. Una petita capsa plena d’emocions viscudes que sigui un record diferent pels qui van lluitar amb el seu vot, la seva veu, la seva força o la seva sang.

L’idioma

En català, el vols? De debò? Posaries “A per ells” al títol de la carta que toca? Ja ho has entès doncs: aquest joc ha de ser multilingüe. Com més idiomes contempli més lluny podrà viatjar. Les cartes venen descrites en català, castellà i anglès, i la resta de components estan dissenyats per què puguin jugar una mateixa partida persones de gairebé qualsevol indret. La web, a més posarà a disposició de tothom la normativa del joc en tantes traduccions com traductors trobem disposats a col·laborar.

Una proposta arriscada, oi? Però… no és pas arriscat tot allò que val la pena? Si ho penses i el vols, estigues al cas. Com qualsevol projecte que lluita per néixer serà la teva resposta qui ho farà realitat.