Una ruta per les idees lúdiques

Una ruta per les idees lúdiques

Totes les reaccions en conèixer la idea del joc han estat positives i sorpreses a parts iguals però… sabríeu dir quants jocs s’han creat sobre el referèndum? No et perdis aquest petit repàs. Potser t’enduràs alguna sorpresa…

Rebobinant…

Se sol dir que el tema polític no entra gaire bé a la comunitat lúdica, acostumats a atacs zombis o expedicions espacials… La realitat, però, no és tan exacte com es pinta… Al novembre del 2017, després d’aterrar la idea d’Op. Referèndum, s’havia de fer els deures i respondre preguntes com…

  • Hi ha algun joc fet sobre l’1-O?
  • Hi ha algun joc sobre el referèndum català?
  • És més… hi ha algun joc sobre un referèndum?
  • Si n’hi ha algun… on és? Com es diu? Com s’hi juga?

Era obligatori fer una prospecció en busca de jocs semblants. Es va decidir descartar els jocs sobre eleccions (n’hi ha molts més dels que us penseu!) doncs tenen diferències importants a les d’un referèndum. Comencem doncs i, a partir d’avui mateix, mirem enrere en el temps per mostrar-vos tot el que vàrem i hem trobat fins ara. Comencem!

1-O el joc, d’enpeudejoc edicions

L’intent més recent de tots és el que va fer el passat 2019 una editorial nascuda per la ocasió, sortint del no res a verkami el mateix 1 d’octubre, la mateixa data prevista per engegar Op. Referèndum. La sensació en veure un projecte tan semblant, tant en contingut com en formes, és una mica extranya… Després, vist de més a prop, pot comprovar-se que l’únic similar entre els dos projectes és la temàtica.

1-O el joc és, en paraules del mateix creador, un joc de guerra per a iniciació on dos bàndols s’enfronten per irrompre o protegir els col·legis electorals de Catalunya. Defensant la democràcia o la legalitat, el joc pretén commemorar els fets de l’1 d’Octubre des de la neutralitat històrica.

Però anem a buscar-ne més…

El joc de taula 1-Oct

Aquesta proposta està disponible al web. S’ha de deduir, doncs, que ja està editada, encara que no hem pogut veure si a través de microfinançament o a cop de cartera. La iniciativa pertany al que sembla una editorial amb aquest únic joc en stock (més unes samarretes). Curiosament, l’enfoc també succeeix el mateix dia de la votació, però l’acció fa un zoom a un col·legi en concret, podent canviar d’escenari entre diversos col·legis a escollir.

Espereu, que això no ha fet més que començar…

Las tractoradas

Segons informa Vilaweb en aquest article, és un petit treball no publicat, en format videojoc, sobre l’1 d’octubre, on els tractors prenen el protagonisme per a fer-lo possible. Encara que el videojoc es quedi en intent, sorprèn veure com això surt d’un lloc tan llunyà com els Estats Units…

Vinga, seguim que queda camí per fer…

Som i serem, nou estat en joc

Durant el mateix octubre del 2017, segons afirmen els autors, un joc de talla familiar i art desenfadat es creava per fer el que semblaria guanyador al títol d’idea inicial. La proposta mescla la coneguda mecànica de les preguntes i respostes en una mena de “Monopoly del procés” (per la disposició de les caselles) on s’hi munta una urna on poder votar i assolir la independència.

El joc pica l’ullet al catalanisme amb originalitat, oferint ases per a les fitxes dels jugadors i cartes de Sant Jordi o el Drac. No hem pogut esbrinar informació actual sobre el projecte que, segons deia, va assolir èxit i buscava continuar més edicions, però ara sembla abandonat.

I encara n’hi ha més…

El joc de l’O1 i Referèndum: el joc

També durant el 2017, abans que “Las tractoradas”, van sortir un parell d’aplicacions senzilles amb recorregut efímer (ara inaccessible des de l’App Store) de la qual només hem pogut trobar la referència web d’una d’elles i el vídeo de demostració de l’altra. Poca cosa més…

Seguim!

Call of voty (I i II)

Potser va ser la paròdia que va fer l’equip de Polònia (TV3) envers el famós joc de guerra “Call of Duty” el que va animar a fer aquest altre videojoc. En aquest cas, però, va ser molt abans, de cara a la celebració del 9N (el preludi de l’1O).

El videojoc és descarregable de forma gratuïta des de l’App Store i la temàtica, una vegada més, es centra en el mateix dia de la votació, on tens la missió de “portar l’esmorzar” als col·legis electorals sense que la policia t’atrapi. Un joc senzill i amè per passar una estona esquivant policies…

Hem acabat? Doncs no, seguim rebobinant!

La consulta en joc

Rasquem una mica més fort en el temps fins arribar a la proposta nascuda per, segons deien, “entendre el que passa entre Catalunya i Espanya”. El joc va fer-se realitat entre les aportacions d’un verkami i les dels propis autors al 2013. Si feu un cop d’ull a l’enllaç, no us perdeu els 4 possibles finals que permet el joc.

Ja falta poc…

Le jeu du référendum, Mega Express: Spelet om EU i Det nya Europa

Amb el referèndum del Quebec per la seva independència i el de Suècia de cara a la Unió Europea, tres van ser els jocs que van sortir sobre un referèndum (Le jeu, Mega Express i Det nya). A diferència del primer d’octubre, els jugadors lluiten electoralment per la victòria. Van sortir entre el 1994 i el 1995, quan aquí pocs jocs eren populars a part del Risk, el Monopoly o qualsevol pertanyent al boom dels anomenats “party games”.

Ara sí, per fi, anem a pel guanyador:

Referendum, un gioco per cambiare

Agafeu-vos fort per fer un viatge temporal fins al 1985 i un de geogràfic fins a Itàlia. Una antiguitat lúdica més interessant del que us penseu per què… sorprenentment, la proposta s’assembla força al primer d’octubre. Al joc no s’hi desenvolupa cap consulta en sí mateixa, el repte és aconseguir-la lluitant i sumant suports des de diferents grups socials. Bravo…

Algun dia, potser, explicarem com va aterrar la idea d’Op. Referèndum 😉 De moment, però, aquest és el panorama. En falten per esmentar? Sortiran de nous? Segurament, doncs l’1O va crear una temàtica distòpica totalment nova. Els creadors dels jocs fets fins aleshores ni de lluny s’imaginaven un escenari com aquell. No un Estat prenent-se la “democràcia” com un joc, usant la policia com peons i tractant els ciutadans com fitxes. Això podien imaginar-s’ho perfectament… El que mai s’haurien pogut imaginar és la reacció del poble i la victòria que vam viure aquell 1 d’octubre. Per què, una vegada més… la realitat va superar la ficció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *